W dzisiejszym odcinku programu Ewa Gotuje,gościem była Maryla Rodowicz. Autorka programu przygotowała specjalnie z myślą o naszej artystce specjalne ciasto „Maryla”. Dokładny przepis na nie, znajdziecie pod filmem. Smacznego!
Niezbędne składniki:
Ciasto waniliowe:
• 3 jajka
• ½ szklanki cukru
• 1 laska wanilii
• 3 łyżki mąki
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto czekoladowe:
• 3 jajka
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżki mąki
• 1 łyżka kakao
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zielone:
• 3 jajka
• ½ szklanki cukru
• 3 łyżki mąki
• 1 łyżeczka jęczmienia mielonego
• 1 laska wanilii
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki cukru
• 150 g wiórków kokosowych
• 1 kieliszek spirytusu
• 1 kostka masła
Masa wiśniowa:
• 1 budyń śmietankowy nie słodzony
• 1/2 szklanki soku wiśniowego
• 1 szklanka domowej wiśniówki
• 2-3 łyżki cukru
• 1 kostka masła
• wiśnie bez pestek z syropu
Dekoracja:
• lukier na syropie wiśniowym
• skórki owoców kandyzowane
Opis przygotowania:
Ciasto waniliowe:
Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę, utrwalić cukrem, stopniowo dodać żółtka. Uperfumować miąższem z laski wanilii.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy (lub tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
Podobnie zrobić ciasta: czekoladowe i zielone z tym, że do ciasta czekoladowego zamiast 3 łyżek mąki dodać 2 łyżki i jedną łyżkę kakao, a do ciasta zielonego dodatkowo łyżeczkę mielonego zielonego jęczmienia.
Masa kokosowa:
Mleko zagotować z cukrem, dosypać kokos i gotować przez chwilę. Wystudzić. Utrzeć masło, dodać mleko z kokosem i spirytus.
Masa wiśniowa:
Na soku wiśniowym i wiśniówce zrobić budyń. Posłodzić i wystudzić.
Masło utrzeć. Połączyć z wystudzonym budyniem. Na końcu dodać wiśnie.
Złożyć tort. Blaty naponczować sokiem z cytryny i wódką. Na ciasto czekoladowe wyłożyć masę kokosową. Przykryć ciastem zielonym. Nałożyć masę wiśniową i ciasto waniliowe.
Pokryć lukrem zrobionym na syropie wiśniowym i cukrze. Udekorować kandyzowanymi skórkami (wianuszek na wierzchu).